Rosacea behandling

Det är många som lever med rosacea utan att egentligen veta vad det är. Det är synd, för rosacea kan vara väldigt framträdande och leda till att den som har det inte vill visa sig med andra människor vilket i sin tur leder till isolering och ångest. Vem som helst kan få en rosacea behandling och göra mycket själv hemma efter att ha fått diagnosen och råd av läkare. Det går också att få rosacea behandling på skönhetsinstitut och salonger men då måste du betala för det privat. Så oavsett vad det är du har för utslag eller problem med din hud i ansiktet, beställ tid hos läkare för att få behandling och en diagnos.

Vad är rosacea?

Kort beskrivet är rosacea en typ av inflammerade hudutslag i ansiktet där symptomen är värme i ansiktet i kombination med rodnad. I svåra fall kan man även få varfyllda blåsor och knottror i ansiktet samt att ögonen kan bli irriterade. Rodnaderna och utslagen brukar komma i skov, eller perioder, och kan bli ännu värre vid stress eller sol. Kärlen i ansiktet vidgas och blir mer framträdande på näsa, kinder och ibland haka och panna. Det finns också en form av rosacea som drabbar främst ögonen som heter ögonrosacea där ögonen blir torra och får en rodnad vid kanten på ögonlocken. Sjukdomen brukar för det mesta uppstå hos personer som är äldre än 30 år.

Behandling vid rosacea

Det finns medicinsk behandling vid rosacea som är i form av krämer och gel men även med hjälp av betablockerare som dämpar eventuell stress och då blir rodnaderna mildare. Hudvård kan behövas under skoven, utöver den medicinska behandlingen och detta kan du också gå till vissa skönhetskliniker för att få bukt med. Då behandlas du med laser eller IPL (intensivt pulserande ljus) men då får du som sagt själv stå för kostnaden men detta kan leda till ett mer hållbart och synligt resultat.