Isolera vind

Då var det dags igen att isolera vind! Det känns som att jag nästan har blivit expert på detta område nu efter att ha hjälpt till att isolera vinden hos mina föräldrar, min svärmor och i två av mina egna hus. Jag kan det där med att isolera vind nu. Men jag kan erkänna att jag inte är jättesugen på att sätta igång med projekt ”isolera vind” än en gång även om det är i mitt eget hus. Jag har ju som sagt gjort det i mitt första egna hus en gång tidigare.

Isolera vind hos svärmor

Min svärmor har ett gammalt torp från sent 1800-tal där hon har bott sedan hon var liten så torpet är alltså hennes föräldrahem. Min svärfar gick bort relativt tidigt i livet så svärmor har i princip alltid levt själv i det lilla torpet. Det finns tack och lov två kaminer att elda i så att hon har värme men det kändes rätt onödigt att värmen skulle blåsa rakt ut genom taket så mitt första projekt med att isolera vind var hos henne. Eftersom hon bor själv så har hon varken ekonomi att anlita någon isoleringsfirma eller någon hemma som kan hjälpa henne så jag fick ta tag i detta och det gick väl relativt lätt då det var så liten vind.

Isolera med sågspån

Mitt första isoleringsprojekt hos svärmor gjorde jag med hjälp av finsågat spån som jag hissade upp i säckar till vinden. Jag lät allting som redan fanns på vinden på golvet ligga kvar så länge som det var torrt, jag kände att det fanns ingen anledning till att börja riva ut sådant som hade legat där i århundraden och fortfarande var bra. Sedan spred jag bara ut ett 20 cm tjockt lager av finsågat spån över allt där jag kom åt och sedan var det klart. Inga tak där snön glider av vid minusgrader längre!